photo

 

SLO / ENG

ZGODBE NA KOŽI

Fotografije gledalcu posredujejo dva različna in hkrati dva samostojna elementa. Vsebina fotografij se vrti v krogotoku telo - predmet. Nosilec posamezne fotografske zgodbe je posamezen del telesa, na katerega avtorica projicira zanimive posnetke posameznih predmetov, ki v kombinaciji z osnovo dobijo popolnoma novo vsebino. Skozi te fotografije zaznavamo avtoričin odkrit odnos do podobe telesa kot lepote, najvišjega, skozi katero spregovori neka druga zgodba. Slednja je podoba naključno ulovljenih posnetkov s potepanj po hiši, bližnji okolici, s potovanj. Ob kombinaciji dveh elementov, ki jih avtorica skrbno združi v enotno vsebino, se ponekod porazgubi občutek, da osnova ostaja zvesta eni sami temi - aktu, podobi golega telesa, osebni izpovedi o erosu. Avtorica izkoristi neminljivo uspešnost strategije preobražanja živih bitij v stvari (in obratno). V njenem primeru bi lahko rekli celo, da z dvema posnetkoma ustvari posnetek številka tri. In številka tri je tukaj kot razlog, zakaj te fotografije, kaj skuša avtoričino delo povedati in izpovedati - kajti to ni prav nič drugega kot igra oblik, avtorjevo pričakovanje nepredvidljivega. Fotografije Vodopivčeve so nekakšna pričevanja, ne le o tistem, kar resnično obstaja, ampak tudi o tistem, kar je videno v posamezniku. Te fotografije niso in ne morejo biti dokument o krajih tukaj ampak onstran, nekakšno ovrednotenje sveta, dogodka, ki ga beležita dva zapisovalca - ustvarjalec in kamera. (Saša Bučan)

Razstava Zgodbe na koži je bila na ogled od 5. decembra 2002 do 13. januarja 2003 v Okroglem stolpu Loškega gradu v Škofji Loki.

 

TAMARA VODOPIVEC se s fotografijo intenzivno ukvarja od leta 1997. Do sedaj se je predstavila na več skupinskih in petih samostojnih razstavah:

Zgodbe na koži v Okroglem stolpu Loškega muzeja v Škofji Loki (2002), Joharijevo okno v KUD France Prešeren v Ljubljani (2004), Druga stvarnost v okviru IV. moskovskega mednarodnega festivala slovanske glasbe v Moskvi (2008), Moskva ne verjame solzam v razstavišču Mons v Ljubljani (2009) in Dan opričnika v atriju ZRC SAZU v Ljubljani (2012).

E-pošta: tvodopivec@yahoo.com

SLO / ENG

Copyright © 2016 Tamara Vodopivec. Vse pravice pridržane.