photo

 

SLO / ENG

DAN OPRIČNIKA

Opričnik je bil »član telesne garde Ivana Groznega v carski Rusiji«, v sodobnem pomenu pa beseda označuje »privrženca oz. sodelavca osovražene oblasti ali osebe« (po SSKJ). Na vsakem od kolažev je v ospredju uniformirana figura, v ozadju pa po dva prizora iz ruskega okolja. Lepi, skoraj pravljični prizori - svinčeno nebo z jamborom in zaledenela reka, čebulaste kupole cerkve, stopinje v snegu ter poletno nebo z oblaki in travnato poljano - so očiten protipol varuhom reda in miru. Te stebre moči, s katerimi si oblasti skušajo zagotoviti strahospoštovanje državljanov, je v Rusiji mogoče srečati na vsakem koraku. Navzoči so zmeraj in povsod, kot tradicionalni element ruskega vsakdana. Element, ki se mu povprečen Rus raje izogne, saj vzbuja prej nezaupanje in nelagodnost, kot pa občutek varnosti in zaščitenosti. "Dan opričnika" (2006) je tudi naslov knjige znanega sodobnega ruskega pisatelja Vladimirja Sorokina.

Fotografska razstava je bila na ogled v atriju stavbe ZRC SAZU (LP BAR), Novi trg 2, Ljubljana, Slovenija, od septembra do decembra 2012.

 

TAMARA VODOPIVEC se s fotografijo intenzivno ukvarja od leta 1997. Do sedaj se je predstavila na več skupinskih in petih samostojnih razstavah:

Zgodbe na koži v Okroglem stolpu Loškega muzeja v Škofji Loki (2002), Joharijevo okno v KUD France Prešeren v Ljubljani (2004), Druga stvarnost v okviru IV. moskovskega mednarodnega festivala slovanske glasbe v Moskvi (2008), Moskva ne verjame solzam v razstavišču Mons v Ljubljani (2009) in Dan opričnika v atriju ZRC SAZU v Ljubljani (2012).

E-pošta: tvodopivec@yahoo.com

SLO / ENG

Copyright © 2016 Tamara Vodopivec. Vse pravice pridržane.